در پی جنگ تعرفهای بین اروپا و آمریکا، اتحادیه اروپا قصد دارد تعرفههایی را بر واردات شماری از کالاهای آمریکایی اعمال کند. هفته قبل دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از وضع تعرفه ۲۵درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم خبر داد که این موضوع میتواند صادرات اروپا را تحتتأثیر قرار دهد.
به گزارش اهام ایران، هفته گذشته دونالد ترامپ اعلام کرد تعرفه ۲۵درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم را به آمریکا در ۱۲مارس اعمال خواهد کرد و قصد دارد تا در ماه آوریل از تعرفههای جدید برخودروها رونمایی کند. او روز پنجشنبه به دولت خود دستور داد تا برنامههایی برای اعمال تعرفههای متقابل بر شرکای تجاری متعددی که گستردهترین اقدام تجاری او تاکنون است، ایجاد کند. این موضوع جنگ تعرفهای را که دونالد ترامپ آغاز کرده است به اوج رساند.
ترامپ همچنین پیشتر گفته بود که بر کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا تعرفههایی اعمال خواهد کرد، زیرا اتحادیه اروپا در قبال واشنگتن وحشتناک رفتار میکند.
در پی این موضوع حالا اتحادیه اروپا نیز قصد دارد تعرفههایی را بر واردات شماری از کالاهای آمریکایی اعمال کند.
سخنگوی کمیسیون اروپا در همین رابطه گفت: درصورت اجرایی شدن این اقدام اروپا آماده است قاطعانه پاسخ دهد.
۳ مقام اروپایی نیز اعلام کردند که کمیسیون اروپا با بررسی محدودیتهای وارداتی موافقت خواهد کرد و طبق این تصمیم جدید اتحادیه اروپا، محصولات آمریکایی چون سویا که با استفاده از آفتکشهای ممنوعه کشت میشود، در لیست افزایش تعرفه قرار خواهد گرفت.
واکنش تند اروپا
اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان در پی وضع تعرفههای جدید از سوی آمریکا گفت: اگر دونالد ترامپ تعرفههای گمرکی وضع کند، اتحادیه اروپا آماده واکنش تلافیجویانه است.
ژان لوک دمارتی که در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، ریاست کمیسیون بازرگانی اروپا را بر عهده داشت، میگوید: به شخصیتی مانند ترامپ، اگر واکنشی نشان ندهیم، او ما را زیر پا میگذارد. ما همه ابزارها را در اختیار داریم و باید براساس اصول بهطور مؤثر واکنش نشان دهیم.
اورسولا فوندر لاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز قول داده است که به تعرفههای ۲۵درصدی فولاد و آلومینیوم آمریکا پاسخی قاطع و متناسب بدهد. او با غیرقانونی خواندن آنها گفت که سیاستهای حمایتگرایانه ترامپ بیپاسخ نخواهد ماند.
برند لانگ، رئیس کمیته تجارت پارلمان اروپا هم میگوید: کسانی که میگویند اتحادیه اروپا آماده نیست، اشتباه میکنند؛ در دوره گذشته ما دقیقا خود را برای سناریویی آماده کردهایم که در حال حاضر در حال آشکار شدن است. از آنجا که جعبه ابزار خود را گسترش دادهایم، اکنون میتوانیم بهتر از منافع خود دفاع کنیم.
اقدامات احتمالی اروپا چه خواهد بود؟
به نظر میرسد نخستین عملیات تلافیجویانه اروپا پاسخ به وضع تعرفه ۲۵درصدی فولاد و آلومینیوم از سوی آمریکا، وضع تعرفههایی به ارزش ۲.۸میلیارد یورو بر کالاهایی شامل موتورسیکلتهای هارلی دیویدسون، ذرت، مشروبات الکلی، شلوار جین و برخی مواد غذایی باشد. اما اروپا میداند که اقدامات نمادین و نمایشی به تنهایی در برابر ترامپ بازدارنده نیست.
یکی دیگر از اهرمهای اروپا علیه آمریکا وضع قوانین بر سر فعالیت غولهای فناوری آمریکا و بهطور مشخص شرکتهایی متعلق به ایلان ماسک و مارک زاکربرگ است. در گذشته نیز اروپا بارها محدودیتهایی را از نظر قوانین فعالیت برای غولهای فناوری آمریکا وضع کرده است. در واقع ایالات متحده به عنوان بزرگترین صادرکننده خدمات در جهان، میتواند هدف اصلی برای مقابله به مثل اتحادیه اروپا باشد. نشریه پولتیکو گزارش میدهد در اینجا، اتحادیه میتواند محدودیتهایی را برای شرکتهای مشاور مالی آمریکایی، لغو حقوق مالکیت معنوی، محدود کردن بیشتر جریان دادهها، یا افزایش مالیاتهای دیجیتال روی پلتفرمهای مستقر در ایالات متحده وضع کند.
ابعاد جنگ تجاری چقدر است؟
ارزش تجارت آمریکا و اروپا براساس آمارسال قبل رقمی نزدیک به یک تریلیون دلار است. بهطور جزئیتر در سال ۲۰۲۴ آمریکا بیش از ۳۷۰میلیارد دلار کالا به اروپا صادر کرده؛ درحالیکه ارزش کل واردات آمریکا از اروپا رقمی بالغ بر ۶۰۵میلیارد دلار است. این یعنی اینکه تراز تجاری آمریکا با اروپا منفی ۲۳۵میلیارد دلار است و این همان چیزی است که دونالد ترامپ را عصبانی کرده؛ چرا که ترامپ کسری تجاری ترانس آتلانتیک را خط قرمز خود میداند و بارها اعلام کرده است این موضوع قابلقبول نیست.
اتحادیه اروپا یک صادرکننده خالص خودرو، دارو، مواد غذایی و برخی محصولات تکنولوژیک به ایالات متحده است و در مقابل از آمریکا خدمات بهویژه در حوزه فناوری وارد میکند؛ این یعنی اینکه درصورت تشدید تنش بین اروپا و آمریکا در زمینه تعرفههای تجاری ابعاد آن میتواند شکل جهانی بهخود بگیرد.
اروپا چقدر متضرر خواهد شد؟
در سال ۲۰۲۲، اتحادیه اروپا حدود ۴ تا ۵میلیون تن فولاد به ایالات متحده صادر کرد. این مقدار تقریباً ۱۰ تا ۱۵درصد از کل واردات فولاد ایالات متحده را تشکیل میدهد. کشورهای اصلی صادرکننده فولاد از اتحادیه اروپا به آمریکا شامل آلمان، ایتالیا، بلژیک و فرانسه هستند.
میزان صادرات آلومینیوم اروپا به آمریکا نیزسالانه رقمی بین ۲۰۰تا ۳۰۰هزار تن است.این مقدار بخش کوچکتری از کل واردات آلومینیوم آمریکا را تشکیل میداد، زیرا آمریکا بیشتر آلومینیوم خود را از کانادا و خلیجفارس وارد میکند.کشورهای اصلی صادرکننده آلومینیوم از اتحادیه اروپا شامل آلمان، هلند و فرانسه هستند.
در سال ۲۰۲۲ ارزش صادرات فولاد اتحادیه اروپا به ایالات متحده حدود ۴ تا ۵میلیارد دلار بود. این مقدار شامل انواع محصولات فولادی مانند ورقهای فولادی، میلگرد، لولهها و سایر محصولات نهایی است. همچنین حجم صادرات آلومینیوم اروپا به آمریکا رقمی در حدود ۱.۵تا ۲میلیارددلار است.
در سال ۲۰۱۸ و در دور نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ زمانی که او تعرفههای ۲۵درصدی بر فولاد و ۱۰درصدی بر آلومنیوم وضع کرد صادرات این محصولات از اروپا به آمریکا کاهش یافت؛ با این حال، اتحادیه اروپا توانست با مذاکرات، سهمیههایی برای صادرات فولاد و آلومینیوم بدون تعرفه به آمریکا دریافت کند که این سهمیهها تا حدی از کاهش شدید ارزش صادرات جلوگیری کرد.
سایر کشورهایی که متضرر خواهند شد
چین، کانادا، برزیل، روسیه و کرهجنوبی از دیگر کشورهایی هستند که از وضع تعرفههای ۲۵درصدی بر فولاد و آلومینیوم زیان خواهند کرد.
چین بهعنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده فولاد و آلومینیوم در جهان ممکن است بیشترین تأثیر را از تعرفههای جدید ببیند. کانادا نیز به دلیل نزدیکی جغرافیایی و حجم بالای صادرات فولاد و آلومینیوم به ایالات متحده، ممکن است تحتتأثیر قرار گیرد. کشورهای برزیل، کرهجنوبی و روسیه نیز هر کدام سهم مجزایی از بازار فولاد و آلومینیوم آمریکا دارند و با اعمال تعرفههای جدید از این موضوع متاثر خواهند شد.
منبع؛ همشهری