به گزارش اهام ایران، در شرایط فعلی اعتماد گستردهای به دلار آمریکا بهعنوان ذخیره ارزش وجود دارد. یک کارکرد کلیدی برای ارز ذخیره ارزش بودن است که به این معناست که این ارز میتواند در آینده بدون کاهش قابل توجه قدرت خرید ذخیره و بازیابی شود. یکی از معیارهای اعتماد به یک ارز بهعنوان ذخیره ارزش، استفاده از آن در ذخایر رسمی ارز است.
پس از اجلاس گروه بریکس برخی این فرضیه را مطرح کردند که کشورهای نوظهور میتوانند با تکیه بر یک ارز جایگزین، جایگاه دلار را متزلزل کنند. بررسیهای آماری نشان میدهد دلار ۵۸درصد از ذخایر خارجی رسمی اعلامشده جهانی و حدود ۷۰درصد از معاملات جهانی را در سال۲۰۲۲ تشکیل میدهد. همچنین بسیاری از اعضای بریکس اغلب به شکل دلاری با کشورهای دیگر تجارت میکنند. به این ترتیب بعید به نظر میرسد با توجه به شرایط جهانی در کوتاهمدت هیچ ارز دیگری توان جایگزینی دلار را داشته باشد.
در روزهای اخیر و با توجه به عضویت ایران در گروه بریکس زمزمههای مختلفی از اجماع جهانی برای عبور از دلار و جایگزینی ارزی دیگر به جای دلار از محافل خبری و سیاسی جهانی شنیده میشود. به همین خاطر «دنیایاقتصاد» به بررسی گزارشی از فدرالرزرو با موضوع نقش دلار در سطح جهان و دنیای پساکووید میپردازد. به گزارش فدرالرزرو در بخش عمده قرن گذشته، نقش برجسته دلار آمریکا در اقتصاد جهانی توسط اندازه و قدرت اقتصاد ایالات متحده، ثبات و باز بودن آن برای تجارت و جریان سرمایه و حقوق مالکیت قوی و حاکمیت قانون حمایت شده است. در نتیجه، عمق و نقدینگی بازارهای مالی ایالات متحده بینظیر است و عرضه زیادی از داراییهای بسیار امن دلاری در این بازارها وجود دارد.
نقش دلار در دنیای پسا کووید مورد توجه مجدد قرار گرفته است که بخشی از آن بهدلیل افزایش تحریمهای ایالات متحده علیه روسیه پس از تهاجم این کشور به اوکراین است. بررسی دادههای جهانی نشان میدهد دلار در معاملات بینالملل همچنان ارز غالب است و نقش بینالمللی بزرگتری نیز دارد که با استفاده از ذخایر بینالمللی و سایر ابعاد نسبت به سهم ایالات متحده از تولید ناخالص داخلی جهانی اندازهگیری میشود. با توجه به شاخص ما که ترکیبی از عوامل مختلف است، استفاده بینالمللی دلار اساسا طی ۵سال گذشته بدون تغییر بوده است. در واقع، دلار حتی در حوزههای نوآوری مالی مانند لنگر غالب برای استیبلکوینها، نقش بزرگی ایفا میکند.