به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران و به نقل از خبرگزاری تسنیم ، کشور ایران در چند دوره مختلف با قطعی برق و خاموشیهای گسترده رو به رو بوده است که این خاموشیها از روزهای اولیه جنگ تحمیلی شروع شد و تا سال ۱۳۶۷ ادامه داشت.
وضع برق کشور در سال ۱۳۶۹ نیز دچار بحران شد و خاموشیهای گستردهای شکل گرفت.
در سالهای ۱۳۸۰، ۱۳۸۲، ۱۳۸۷، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ این خاموشیها و قطعی برق به جایی رسید که آسیب و خسارات زیادی به اصناف، صنایع و زندگی شهروندان وارد کرد. این در حالی است که نگاه مدیران صنعت برق کشور و وزارت نیرو فقط در توصیههایی به مصرف بهینه خلاصه شده است. به عنوان مثال ۵۰۰۰ مگاوات برقی که باید از طریق منابع تجدیدپذیر و براساس برنامه ششم توسعه به ظرفیت برق کشور اضافه میشد، محقق نشد.
بر اساس برنامه ششم توسعه وزارت نیرو موظف به افزودن ۲۵هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور در پنج سال اخیر بوده است، که این وزارتخانه به تکلیف قانونی خود عمل نکرد و تنها نیمی از این میزان به ظرفیت اسمی تولید برق کشور اضافه شد.
وزیر نیرو در سال ۱۳۹۶ در پاسخ به این عقب افتادگی عنوان کرد که زیر بار احداث نیروگاه جدید نخواهد رفت و صحبت از تحریمها به میان آورد، در حالی که شواهد نشان میدهد که این وزارتخانه هیچ روی خوشی به سرمایهگذاران داخلی و خارجی نشان نداده است، حتی در داخل کشور نیز بدون توجه به منابع داخلی مانند صندوق توسعه ملی، تامین مالی از بورس، سرمایهگذاران بزرگ داخلی همچون «مپنا» از این مهم بدون توجه عبور کردند.
درسال جاری تنها در اصفهان با ۱۶ درصد و در کل کشور با ۲۰ درصد افزایش مصرف مواجه بودهایم
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان پیرامون میزان برق مورد نیاز مصرفی اعم از صنایع، تجاری، کسب و کار مردم و خانگی به طور متوسط در یک روز اظهار داشت: میزان مصرف برق صنعتی، خانگی، تجاری و دیگر موارد ۱۴۰۰ مگاوات است و با توجه به بحث عدم تراز تولید و مصرف، محدودیتهایی به شرکتهای توزیع برق اعلام شده است.
مرسل صالحی افزود: این میزان باید با مصرف و مدیریت بار بررسی و کنترل شود و از میزانی که تعیین شده است تعدی نشود و در روزهای اخیر به شرکت توزیع برق اصفهان ۱۱۷۵ مگاوات برای مصرف تخصیص داده شده است و این درحالی است که نیاز ما ۱۴۰۰ مگاوات است.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان با بیان میزان افزایش مصرف برق سال جاری در اصفهان گفت: در دو سال گذشته یعنی سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۹ با هیچ خاموشی روبرو نبودهایم و هرساله طبق عرف حدود ۳ تا ۴ درصد افزایش مصرف داشتهایم این در حالی است که درسال جاری تنها در اصفهان با ۱۶ درصد و در کل کشور با ۲۰ درصد افزایش مصرف مواجه بودهایم بنابراین وزارت نیرو نیز بابت این موضوع که یک وضع جدید و مستثنی نسبت به سالهای گذشته است با چالش روبرو شده است.
وی ادامه داد: به علت آمادگی نداشتن شرکت برق پیرامون خاموشی برق در تابستان جاری در شهرستان اصفهان سعی شرکت توزیع برق بر این است که حداقل خاموشی اتفاق افتد و ضمن عذرخواهی از مردم شریف اصفهان باید توضیح داد که با افزایش ۱۶ درصدی مصرف برق، شرکت با چالش جدید و پیش بینی نشدهای روبرو شده است.
صالحی تصریح کرد: با توجه به اینکه در زمستان هم با مشکل تامین برق مواجه و نیروگاهها در زمینه برق با مشکل روبرو بودند، به همین علت شرکت آمادگی لازم برای مدیریت فصل گرم را نداشت و این بینظمیها در زمینه قطعی برق و خاموشیها اتفاق افتاد که خوشبختانه حدود دو هفته است که با خاموشی روبرو نبودهایم و تا پایان شهریور ماه این قطعیها وجود نخواهد داشت.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان پیرامون این مسئله که با تغییر پیک مصرف، نرخگذاری و قیمتگذاری متفاوت است گفت: در بخش صنعت و بخشهای دیماندی ما یعنی مشترکانی که تقاضایشان برای مصرف بیش از ۳۰ کیلووات بوده دستگاههای کنترل هوشمند نصب شده و تمامی ساعات پیک بر روی کنتورها تنظیم شده است.
وی خاطرنشان کرد: از ساعت ۱۲ تا ۱۸ به عنوان ساعت پیک برای صنایع در نظر گرفته شده و همچنین در بخش اداری که تعطیلی آنها در ساعت ۱۳ است، ساعات پیک مصرف ادارات از ساعت ۱۱ الی ۱۵ است و در حال حاضر ما ۱۲ هزار مشترک دیماندی داریم که جزء شرکتهایی هستیم که کلیه بخشهایشان به کنترل هوشمند مجهز است.
صالحی ادامه داد: ۵۰ درصد مشترکان خانگی استان اصفهان دارای کنتورهای دیجیتال سه زمانه هستند و ساعات پیک بر روی این کنتورهای دیجیتال تنظیم شده است که این ساعات در تابستان از ساعت ۱۹ الی ۲۳ و در زمستان از ساعت ۱۷ الی ۲۱ است، در تابستان دو پیک روز و شب وجود دارد که خواستار رعایت هر دو پیک در تابستان توسط شهروندان هستیم.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان با اشاره به دلایل قطعی برق از اوایل خرداد اظهار داشت: بخش قطعیها به دو دسته تقسیم میشوند خاموشیهای اوایل خرداد ماه به علت کنترل بار شبکه بود که شرکت برق اصفهان در این زمینه دخیل نبود و علت دیسپاچینگ ملی بود.
وی افزود: متاسفانه از قبل به مشترکان دائمی مصرف برق، همچون صنایع از قبل اعلام نشد که زمانی که مصرف خیلی بالا میرود و تولید مشکل پیدا میکند رلههای کنترل فرکانس وارد عمل میشوند و شبکه را از سمت نیروگاه تولید جدا میکنند و هیچ کسی در این امر دخیل نیست و امکان مدیریت وجود ندارد.
صالحی ادامه داد: سعی و تلاش برای خاموشیهای با برنامه این است که قبل از آن که این اتفاق بیفتد طی برنامه اطلاع رسانی که اتفاق افتاد برای مشترکین در سایت برنامههای زمانبندی قطعی برق قرار گرفت تا پیشاپیش از خاموشی اطلاع پیدا کنند.
هفتهای سخت در مصرف برق اصفهانیها؛ صرفهجویی تنها راهحل است زمینهسازی برای تولید برق خورشیدی در گناباد/ وقتی آفتاب تابستان خانه مردم را روشن نگاه میدارد آیتالله رئیسی: وزارت نیرو باید تولید و مصرف برق را همزمان مدیریت کند
وی بیان کرد: زمانی که بحث مشکلات فرکانسی و توان برق صورت میگیرد منجر به خاموشی میشود به عنوان مثال وقتی که خودرویی به پایه برق یا اتصال سست در انشعاب برق یک کوچه برخورد میکند.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان پیرامون قول شرکت توانیر برای جبران خسارت به دنبال قطعی برق افزود: مصرف کنندگان برق با تماس با شماره ۱۲۱ خسارت وارده را توضیح داده و اعضای ما با مراجعه به مکان و ارائه فاکتور برای تعویض قطعه در صدد جبران خسارت وارده برمیآیند.
وی افزود: کارشناسان توانیر با تشخیص اینکه از قطعی برق کالایشان خسارت دیده تمام هزینه تعمیر یا خرید دوباره قطعه را به صاحب آن پرداخت میکنند و با توجه به هزینه بیمهای که در قبض برق مشترکان وجود دارد خسارات وارده به دستگاههای صوتی تصویری مشترکان خانگی و به دستگاهها و قطعات اصناف جبران و هزینه آن پرداخت میشود.
وی خاطرنشان کرد: مصرفکنندگان تا حد امکان صرفهجویی را در دستورکار خود قرار دهند و به افراد کم مصرف پاداش پرداخت میکنیم و مبلغ ۵ میلیارد تومان در سال گذشته به مشترکان خانگی پاداش دادهایم بدین گونه که در قبوضشان بستانکار میشوند.
دارای حدود ۱۰ هزار مگاوات نیروگاههای برقآبی در کشور هستیم
عضو هیئت علمی گروه مهندسی برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان پیرامون علت بحران برق و خاموشیهای تابستان جاری اظهار داشت: علل گوناگونی برای خاموشیهای اخیر وجود دارد که بخش زیادی از آن به سیاستگذاریهای دولت مربوط است و همچنین مشکلات بودجهای که در سالهای اخیر دولت با آن مواجه بوده است.
ثقفی افزود: بخش دیگری از موضوع خاموشیها به سیاستگذاریهای غلط که در عرصه مدیریت وجود داشته باز میگردد و اصلیترین مسئله اتکای بیش از حد و امید زیادی که وزارت نیرو به نیروگاههای برقآبی داشته است بوده و ما دارای حدود ۱۰ هزار مگاوات نیروگاههای برقآبی در کشور هستیم و زمانی که با خشکسالی روبرو هستیم این اتفاق رخ میدهد و از آنها استفاده بیشتری داریم.
عضو هیئت علمی گروه مهندسی برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان با بیان خشکسالیها، گفت: کشور هر چند سال یکبار با این خشکسالیهای شدید روبرو میشود و با این مساله توسل به نیروگاههای برقابی مواجه هستیم ولی متاسفانه در طی سالهای اخیر با اینکه در برنامههای توسعه کشور نیز این مهم وجود داشته که این ظرفیت توسط نیروگاههای حرارتی جایگزین شود ولی این کار انجام نشده است و هر بار با غافلگیری وزارت نیرو روبرو بودهایم.
وی ادامه داد: مشکلات خاموشیها بیشتر به موضوع قیمت و تعرفه گذاری برق در ایران باز می گردد که ما با وجود اینکه یک سری اصلاحاتی را در زمینه هدفمندی یارانهها انجام دادهایم ولی در زمینه برق این کار به درستی انجام نشده و این موضوع صنعت برق کشور را تحت تاثیر قرار داده و اشتغالزایی که می توانسته در این صنعت ایجاد شود را تضعیف کرده است.
ثقفی تصریح کرد: از دیگر عوامل بحران برق، قیمت برق و نحوه تعرفهگذاری است که در کشور ما پایین است و با وجود اینکه در دنیا سیاستهای تشویقی و تنبیهی در زمینه مصرف برق در زمینه پیکزایی انجام میشود و قیمت گذاریهای متفاوتی بر روی مصرف برق در زمانهای متفاوت صورت میگیرد ولی در کشور ما این کار با مشکلاتی انجام میشود.
عضو هیئت علمی گروه مهندسی برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان با اشاره به پیک مصرف تابستان و زمستان ادامه داد: یکی از اشکالاتی که در بحث قیمتگذاری چند تعرفهای وجود دارد، تغییر ساعت پیک در فصل تابستان است.
وی افزود: ما در سالهای اخیر به علت رشد بارهای سرمایشی و جابه جایی پیک مصرف در تابستان به بعد از ظهر شاهد این هستیم که بسیاری از شرکت ها هنوز اصلاح لازم را در کنتورهای برق اعمال نکردهاند و این روند یک سیگنالی را به شخص میرساند تا مصرف کننده مصرف خود را مدیریت کند و بتواند پیک را در زمان مصرف کاهش دهد.
ثقفی خاطرنشان کرد: در پی خاموشیهایی که اخیرا با آن روبرو بودهایم متاسفانه اعضا و مدیران شرکت توزیع برق استان اصفهان با جوامع دانشگاهی و متخصصان مشورتی نداشتهاند البته بخشهای پژوهشی در شرکت توزیع برق وجود دارد.
عضو هیئت علمی گروه مهندسی برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان ادامه داد: درباره راه حل نهایی به غیر از قیمت گذاری زمانهای پیک مصرف، مدلهای دیگر قیمتگذاری همچون قیمتگذاریهای زمان مصرف و قیمت گذاریهای شرایط بحرانی نیز وجود دارد که بیشتر برای صنایع بزرگ که مصرف کنندگان عمده برق هستند در شرایط بحرانی که مصرف برق افزایش می یابد استفاده میشود و با ایجاد مانیتورینگ بتوانند وضعیت شبکه را نظارهگری کنند و صنایع از قبل توان پیش بینی لازم را داشته باشند.
در بحث فرهنگ سازی استفاده از انرژیهایمان کوتاهی کردهایم
رئیس اتاق اصناف استان اصفهان پیرامون میزان خسارتی که به صنوف مختلف در مورد قطعی بدون برنامه برق وارد کرده گفت: متاسفانه در کشور ما در بحث فرهنگ سازی استفاده از انرژیهایمان کوتاهی کردهایم و برای ادارت خود همچون اداره برق و آب و غیره فرهنگ سازی درست بوجود نیاوردهایم .
رسول جهانگیری افزود: متاسفانه سرانه مصرف انرژی کشور ما در مقایسه با دیگر کشورهایی که جمعیتشان از ما نیز بیشتر است برابری میکند.
رئیس اتاق اصناف استان اصفهان در مورد ضربهای که به اصناف وارد شده، گفت: قطعی برق در اصناف تولیدی، اصنافی که با مواد غذایی و فاسد شدنی یا پروتئینی فعالیت میکنند باعث از بین رفتن به طور کامل سرمایه آن صنف میشود. به عنوان مثال یک کارگاه ریختهگری اگر اطلاع از زمان قطعی برق نداشته باشد، وقتی مواد مذاب وارد قالب میشود با قطعی برق هم مواد و هم قالب به طور کلی از بین میرود.