شرکت صنایع امرسان بهعنوان یکی از قطبهای تولید لوازم خانگی در کشورمان ایران، سابقهی بیش از ۴۰ سال حضور مستمر و چشمگیر داشته و در این صنعت برنامههای پنج ساله و چشمانداز بلندمدتی دارد که هر سال متناسب با آن گامهایی را برمیدارد.
به گزارش سایت اخبار نمایشگاهها، این شرکت در بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی لوازم خانگی از جدیدترین محصولات خود در کنار محصولات قبلی ازجمله یخچال، لوازم پختوپز، کولر و … رونمایی کرد. در حاشیه این نمایشگاه، با مجید پورمحمدی مدیر بازرگانی شرکت صنایع امرسان، گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
ضمن معرفی خودتان، به سوابق و فعالیتهای شرکت امرسان و برنامههای توسعه شرکت اشاره بفرمایید.
ما در انتهای دهه ۹۰ بعد از آزمون بازارهای صادراتی به این نتیجه رسیدیم که از نظر محصول و قیمت امکان حضور چشمگیر و فراگیر در بازار منطقه را داریم. بنابراین، تمرکز ویژهای بر بحث صادرات و حضور در منطقه داریم تا بهعنوان یک برند منطقهای به جایگاه ویژهای دست یابیم. بدین منظور، توسعه سبد لوازم خانگی و توانمندسازی در حوزهی دیجیتال و فضای مجازی و بازسازی و نوآوری در فضای خدمات پس از فروش، در برنامه توسعه شرکت قرار دارد و جزو اهداف پیش رو و برنامههای یک الی دو سال آیندهی ما خواهد بود و با هدف حضور در بازارهای منطقهای، برنامهریزی صورت گرفته است.
با چه رویکردی در نمایشگاه لوازم خانگی شرکت کردید و چه محصول و خدماتی ارائه شد؟ نظرشما در مورد نمایشگاه امسال چیست؟
نمایشگاه تهران نسبت به نمایشگاههای دیگر متفاوت است. در سایر نمایشگاهها با هدف B2B یا با هدف B2C شرکت میکنیم. بعضی از نمایشگاهها برای مشتریان و مصرفکنندگان و بعضی دیگر برای خریداران عمدهی خودمان و کانالهای توزیع برگزار میشوند، اما نمایشگاه تهران هر دو مزیت را دارد و در این نمایشگاه هم مصرفکنندگان حضور دارند و هم کانالهای توزیع میتوانند برنامههای خود را داشته باشند. در ضمن، محل مناسبی برای تقویم شرکتهای لوازم خانگی ایران است که آنجا جدیدترین محصولاتشان را عرضه و نظر مصرفکننده و کانالهای توزیع در مورد محصولات را ارزیابی میکنند. بنابراین، بهعنوان عرضه اولیه محصولاتی که میخواهند عرضه کنند این نمایشگاه جای خوبی است؛ زیرا هم از مصرفکننده بازخورد گرفتند و هم از کانالهای توزیع نظرخواهی کردند. ما در نمایشگاه بیست و یکم از دو کالا در محصول یخچال رونمایی کردیم. یک یخچال دو قلو با یخساز اتومات و یک محصول کلاسیک عرضه کردیم. بقیه محصولات کلاسیک سبد محصول و طیف رنگ محصولاتمان را تکمیل میکنند، همچنین یک پنل جدید در کولر گازی رونمایی کردیم و محصولات پخت و پز نیز که سبدش تکمیل شده بود، با چند محصول در این نمایشگاه عرضه شد.
طرحهای توسعه شرکت در چارچوب برنامه چشمانداز چگونه خواهد بود و از نظر ظرفیت تولید، تنوع تولید، افزایش صادرات و حضور در بازارهای منطقه چه برنامهای دارید؟
ما به این نتیجه رسیدهایم که هیچ کسبوکاری بدون هدفگذاری در بازارهای جهانی نمیتواند از آیندهی خودش مطمئن باشد. این یک واقعیتی است که هر سازمان اقتصادی با آن روبهرو میشود. ممکن است بعضی از شرکتها با ترفندها یا برنامههای موقت و روزمره خودشان را نسبت به بازارهای ایزولهی منطقهای یا داخلی راضی نگه دارند و هدف بزرگتری تعریف نکنند، ولی با توجه به فضای کسبوکار و وضعیت بازار و همچنین تأمین مواد اولیه، باید به سمت جهانیسازی حرکت کنیم تا دانش فنی، بهبود کیفیت مواد، بازارهای جدید، توجه به سلیقه مشتری، رعایت استانداردها، کاهش مصرف انرژی و موضوعات جهانی و منطقهای و تغییر سلیقهها مورد توجه قرار گیرد. در کنار این موضوعات، فضای کلان اقتصاد از جمله نرخ دلار، قیمت برق و انرژی و موضوعاتی از این دست، واقعیت محتوم کشور ما خواهد بود که باید مورد توجه قرار گیرد و بدون توجه به آنها نمیتوان تولید کرد و در بازار جایگاه داشت و افزایش صادرات را تحقق بخشید.
در آینده فضای یارانه ای انرژی و مواد اولیه و انرژی ارزان و سایر حمایتها تغییر خواهند کرد و تقریبا تمام مواد و خدمات از حمایت یارانهای خارج خواهند شد، در نتیجه قیمتها به سمت جهانیشدن میروند. وقتی شما مدتی را با انرژی یا مواد یارانهای یا حقوق یا خدمات یارانهای و حمایتهای دولتی به تولید و کسبوکار مشغول باشید، به سختی میتوانید به سمت فضای آزاد تجارت جهانی حرکت کنید و در بازار باقی بمانید، زیرا بهرهوری وکارایی رشد نکرده و از استانداردها فاصله خواهید گرفت. اگر بتوانید در بازار ایزولهای حضور داشته باشید، این امر نمیتواند ادامهدار باشد.
بنابراین ما پس از شوک سه-چهار سال اخیر در مورد نرخ ارز، به این نتیجه رسیدیم که تمام فرآیندها را باید متناسب با قیمتهای جهانی بازبینی کنیم و هرجا که محصولی با قدرت جهانی و محصولی با کیفیت جهانی قابل ارائه نداریم، آنجا را باید اصلاح یا حذف کنیم. مهمترین چشمانداز ما حضور در بازار جهانی و تبدیلشدن به یکی از برندهای منطقهای است. لذا، در این مسیر باید به اصلاح فضای کسبوکار و تولید، بهبود روشها و کاهش اتکا به حمایتهای یارانهای توجه کنیم تا قادر به رقابت و ادامه تولید باشیم و بهرهوری را افزایش داده و هزینهها را کم کنیم.
آیا در بخش صادرات، علاوه بر کشورهای منطقهای به کشورهای دیگر هم صادرات دارید؟
در بخش یخچال یکی از لیدرهای بازار هستیم و توانستیم برخی از کالاهای دیگر را هم در کنار این محصول به بازارهای منطقه صادر کنیم. در این راستا، خط تولید مشترک با یک شرکت در عراق و یک شرکت در تاجیکستان تاسیس شده است.
اخیراً هم تفاهمنامهای با یک شرکت در سوریه به امضا رساندیم تا در این کشور به صادرات و تولید مشغول شویم. شاید این کشورها از نظر کیفیت تولید جهانی در مقایسه با کشورهای توسعهیافته پایینتر باشند، ولی از نظر قیمتی تفاوت زیادی ندارند؛ یعنی رقابت قیمتی را در آنجا داریم، چون به بازارهای چین و بازارهای ارزانقیمت دسترسی دارند و در حقیقت برای ما آزمونیست که قیمتهایمان را ارزیابی کنیم، ولی حضور در بازارهایی مثل آذربایجان، ترکیه و اروپا باعث میشود ما کیفیت محصولاتمان را راستیآزمایی کنیم.
از چالشها و مشکلات پیش روی صنعت بگویید و چه راهکاری برای رفع آنها پیشنهاد میکنید؟
در حال حاضر، یکی از مشکلات عمده شرکتها این است که به خاطر تورم با مشکل نقدینگی مواجه میشوند، در واقع از یک فضای تورمی وارد یک فضای رکودی میشوند؛ یعنی رشد هزینهها و افزایش قیمتها موجب کاهش تولید و کاهش تقاضا در بازار میشود و بازار را در یک فضای رکودی قرار میدهد. از طرف دیگر، تأمین مواد اولیه و قطعات که مرتبط با بخش خارجی است با مشکل اعتباری مواجه میشود و نقدینگی بیشتری برای خرید ارز و خرید مواد اولیه و قطعات و ماشینآلات مورد نیاز است. در نتیجه، کمبود نقدینگی مشهود است و به خاطر تغییر فضای کسبوکار و تورم، نیاز به نقدینگی در سال های اخیر چند برابر شده.
با افزایش نرخ دلار، نیاز به سرمایه در گردش هم بالا میرود و همه صنایع با این مشکل مواجه هستند. در اینجا بانکها باید ورود کنند و تسهیلات بانکی و سرمایه در گردش افزایش یابد و با دریافت اسناد معتبر به شرکتها کمک کنند که بتوانند به این شکاف نقدینگی پاسخ بدهند. مشکلات خاص صنعت لوازم خانگی نیز مشکلات دسترسی به تکنولوژیهای جدید است که خیلی محدود شده و ما الان قدرت چانهزنی کمتری برای تأمین مواد یا تکنولوژیهای خارجی داریم، چون هم شرکتهای اروپایی و هم شرکتهای کرهای از دایرهی تأمین و تدارک مواد اولیه، قطعات، موتور و ماشینآلات تا حدی خارج شدهاند.