با وجود روابط پرتنش ارمنستان با جمهوریآذربایجان، ترکیه و تا حدی گرجستان و تحریم های آمریکا علیه ایران، تعاملات اقتصادی میان تهران و ایروان می تواند منافع دو همسایه را به شکل مطلوبی تامین کند.
به گزارش اهام ایران، ارمنستان و ایران طی سالیان گذشته و از زمان کسب استقلال این کشور از شوروی سابق، روابط دوجانبه آرام و ملایمی را تجربه کرده اند و با توجه به محدودیت های سیاسی و اقتصادی ایروان خصوصا از زمان جنگ دوم قره باغ در سال ۲۰۲۰، اهمیت ایران برای ارمنستان به عنوان یک همسایه ذی نفوذ در منطقه افزایش یافته است و این کشور تلاش دارد با حفظ مناسبات سیاسی و اقتصادی خود با ایران علاوه بر تامین اهداف تجاری به بازارهای جهانی نیز دست یابد.
در همین راستا در سال ۱۹۹۲ کمیسیون توسعه روابط ایران و ارمنستان و متعاقبا سازمان تجارت و شورای تجارت دو کشور تاسیس شد تا روابط اقتصادی دو کشور بیش از پیش تقویت شود. از طرفی موقعیت جغرافیایی ارمنستان برای دسترسی ایران به کشورهای اروپایی و ضرورت ایفای نقش موثر در منطقه قفقاز جنوبی توجه تهران را به خود جلب کرده است. تشکیل کار گروه های متعدد میان دو کشور در زمینه ساخت لوله انتقال گاز ایران به ارمنستان، فروش برق ارمنستان به ایران، ساخت خطوط جاده ای و ریلی بین دو کشور، راه اندازی کریدور خلیجفارس- دریایسیاه و حضور شمار بسیاری از ارامنه در ایران در پی جنگ اول قره باغ (۱۹۹۸-۱۹۹۴) اساس روابط ایران و ارمنستان را تشکیل میدهد.
افزون بر این، احداث پل ارس در سال۱۹۹۶ برای برقراری ارتباط زمینی ایران و ارمنستان، ساخت نیروگاه حرارتی در منطقه پوکشین در سال ۲۰۰۵، ساخت جاده مغری- داراوان (در مرز ارمنستان و ایران) در سال۲۰۰۷، افتتاح اولین خط لوله انتقال گاز ایران به ارمنستان در سال۲۰۰۷ و تکمیل آن در سال ۲۰۰۸ از جمله مهم ترین پروژه های میان دو کشور است.
شاید بتوان سرفصل همکاریهای دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان را در بخش انرژی جستوجو کرد که تهاتر صادرات گاز ایران در قبال تامین برق از ارمنستان مهمترین آن به شمار میرود. بنا بر آمارها هماکنون صادرات برق ارمنستان از طریق دو خط انتقال و به میزان ۲۵۰مگاوات ساعت در ازای صادرات گاز ایران به میزان یکمیلیون مترمکعب در حال انجام است؛ تبادلی که براساس قراردادهای موجود تا مقیاس صادرات ۶میلیون مترمکعبی گاز به این کشور قابل توسعه و گسترش است.
عضویت هر دو کشور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نیز قراردادهای تجاری ایروان با اتحادیه اروپا که امکان صادرات مجدد محصولات ایرانی به اروپا را فراهم میکند، وجود منطقه آزاد تجاری ارس در مجاورت منطقه آزاد مغری ارمنستان و پایانه مرزی و گمرکی نوردوز در استان آذربایجانشرقی از جمله ظرفیتها و مزیتهای شایانتوجه ارمنستان از ابعاد اقتصادی و تجاری برای ایران به شمار میرود.
امکانات و نیازهای ارمنستان در زمینههای انرژی، حملونقل و موقعیت جغرافیایی این کشور از یکسو و موقعیت مناسب ایران در بهرهبرداری از معادن، منابع انرژی غنی و راه های مواصلاتی گسترده از سوی دیگر، ظرفیتهای مطلوب دو کشور برای گسترش همکاریهای اقتصادی است
امکانات و نیازهای ارمنستان در زمینههای انرژی، حملونقل و موقعیت جغرافیایی این کشور از یکسو و موقعیت مناسب ایران در بهرهبرداری از معادن، منابع انرژی غنی و راه های مواصلاتی گسترده از سوی دیگر، ظرفیتهای مطلوب دو کشور برای گسترش همکاریهای اقتصادی است. ارمنستان در خشکی محصور و در جنوب قفقاز میان دریایسیاه و دریای خزر در مسیر راه اروپا و آسیا قرار گرفتهاست.البته به هر حال بهنظر میرسد که سطح تعاملات اقتصادی این دو همسایه در زمینههای گوناگون همچنان قابل توسعه است و شاهد این امر نیاز صنایع ارمنستان به مواد اولیه و انرژی است که فرصت مناسبی را برای شرکت های ایرانی فراهم می آورد.