ویژهنامه بهار ۱۴۰۰ اتاق ایران آنلاین، به این پرسش پاسخ میدهد که «۷شاخص کلان»، «۷بازار رایج»، «۱۵زیرمجموعه صنعت و بازرگانی» و «۱۱چالش پیشروی اقتصاد» در سال ۱۴۰۰ چه وضعیتی داشتهاند و چشمانداز آنها در سال ۱۴۰۱ چیست؟
به گزارش اتاق ایران، دهه ۹۰، دههای سخت، پرتحریم و پرچالش برای اقتصاد ایران بود و اینک با توجه به پیگیری مذاکرات احیای برجام، تحلیلها و برآوردهای متفاوتی از سرنوشت اقتصاد و جامعه ایرانی در سال ۱۴۰۱ ارائه میشود. ویژهنامه بهار ۱۴۰۰ اتاق ایران آنلاین، ضمن بررسی وضعیت شاخصها، بازارها، حوزهها و چالشهای مختلف اقتصاد ایران تلاش میکند به این پرسش پاسخ دهد که اقتصاد ایران در نخستین سال از قرن ۱۵ هجری شمسی، به چه سمت و سویی میرود؟
دهه ۱۳۹۰ شمسی با تحریمهای بزرگ نفتی و مالی آغاز شد و اقتصاد ایران را وارد دوره سخت رکود تورمی کرد، بهطوریکه پایینترین نرخ رشد اقتصادی پس از جنگ در سال ۱۳۹۱ (بدون نفت منفی ۳,۱ درصد) رقم خورد و بالاترین نرخهای تورم پس از سال ۱۳۷۴ نیز در سال جاری (۴۳ درصد در یک سال منتهی به خرداد ۱۴۰۰) حادث شد. هرچند از سال ۱۳۹۲ با تغییر فضای سیاسی و پیگیری مذاکرات هستهای، امید به جامعه لبخند زد و در سال ۱۳۹۴ با امضای برجام، آمارها نیز از بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی خبر میداد؛ اما از سال ۱۳۹۷ و با شیطنت ترامپ که خروج یکجانبه آمریکا از معاهده برجام منجر شد، بار دیگر فضای اقتصاد سیاسی ایران با التهاب مواجه شده و با برگشت تحریمها، عملاً دوره جدیدی از شوکهای قیمتی بر پیکر اقتصاد ایران وارد آمد. در این شرایط، اقتصاد ایران که نرخ رشد ۱۲, ۵ درصدی و نرخ تورم تکرقمی را در سال ۱۳۹۵ تجربه کرده بود، دوباره از سال ۱۳۹۷ با تنش بزرگ مواجه شد. خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران وضعیت را بهگونهای تغییر داد که آرامش بازارهای جای خود را به آشفتگی داد و با افزایش چندین برابری قیمت ارز، طلا، مسکن، خودرو و کالاهای اساسی، امیدواری به آینده تضعیف شد. حالا اما، در آستانه قرن جدید، یک آزمون بزرگ تحت عنوان مذاکرات وین برای احیای برجام پیش روی ایران و ۱+۴ است که نتیجه آن در گام نخست دو مسیر کلی پیش روی اقتصاد سیاسی ایران میگذارد و هر مسیر بنا به احتمالات مختلف میتواند به چند راه دیگر تقسیم شود.
اتاق ایران آنلاین، در ویژهنامه بهار ۱۴۰۱ خود با عنوان «اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ و چشمانداز سال ۱۴۰۱» تلاش میکند در گفتوگو با کارشناسان، چهرهها و خبرگان حوزههای مختلف، سناریوهای محتمل برای وضعیت بازارها، حوزهها و شاخصهای مختلف اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۱ را به اطلاع مخاطبان برساند. در این ویژهنامه، در ۴ سرفصل «شاخصهای کلان»، «بازارهای رایج»، «صنعت و بازرگانی» و «چالشهای پیش روی اقتصاد»، به بررسی وضعیت ۴۰ موضوع مختلف پرداخته شده است.
شاخصها و موضوعاتی که در این ویژهنامه بهطور جداگانه مورد بررسی قرار گرفته و از اواخر اسفندماه ۱۴۰۱ بهتناوب منتشر میشود، به این شرح است:
شاخصهای کلان
- تورم
- رشد اقتصادی
- بازار کار و بیکاری
- تورم تولید
- نقدینگی
- بدهیهای دولت
- سرمایهگذاری خارجی
بازارها
- بورس
- طلا
- مسکن
- ارز
- سینما و تئاتر
- موسیقی
- کتاب
صنعت و بازرگانی
- صادرات
- واردات
- کشاورزی
- معدن
- صنعت
- نفت
- فولاد
- خودرو
- حملونقل
- آیتی و ارتباطات
- صنایع غذایی
- گردشگری
- دانشبنیان
- صنعت بیمه
- دارو
چالشهای اقتصاد ایران
- صندوقهای بازنشستگی
- بودجه
- خصوصیسازی
- موانع کسبوکار
- شبهدولتیها و خصولتیها
- فقر و نابرابری
- اصلاحات بانکی
- رکود اقتصادی
- بحران تقاضا و کاهش قدرت خرید
- فساد
- رقابتپذیری