اوجگیری تجارت غیرنفتی امارات، افزایش نرخ بیکاری در ژاپن و آلمان، افزایش بدبینی نسبت به بازار نفت جهانی و کاهش نرخ تورم در آلمان و اروپا از مهمترین خبرهای اقتصادی هفته دوم شهریور سال ۱۴۰۳ بوده است.
به گزارش اهام ایران، در هفته گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسبوکار از سوی رسانهها، نهادهای اقتصادی بینالمللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهمترین آنها ازاینقرار است:
۱.۳ میلیارد دلار
درآمد خالص پرفروشترین خودروساز چین، شرکت بیوایدی، در سهماهه دوم سال جاری میلادی جهش ۳۳ درصدی داشته و به ۹.۱ میلیارد یوان برابر ۱.۳ میلیارد دلار رسیده است درحالیکه درآمد کلی این شرکت با افزایش ۲۶ درصدی به ۱۷۶.۲ میلیارد یوان رسید. فروش خودرو در سراسر جهان با گسترش همه بازارهای بزرگ خودروهای سبک جهانی بهجز ژاپن افزایشیافته است. طی نیمه اول سال ۲۰۲۴، بازارهای جهانی خودرو عمدتاً گسترش یافتند، اگرچه برزیل و مکزیک تنها بازارهای بزرگ با رشد دورقمی بودند. چین همچنان بزرگترین بازار خودروی جهان باقی ماند، درحالیکه فروش در اروپا سریعتر از آمریکا رشد کرد. ژاپن تنها بازار بزرگ جهانی خودروهای جدید با فروش ضعیفتر در نیمه اول سال ۲۰۲۴ بود و بازار آن نسبت به هند که در آن فروش خودرو همچنان در حال افزایش بود، کمتر بود.
۳۷۹٫۸۱ میلیارد دلار
تجارت غیرنفتی امارات متحده عربی به اوج جدیدی رسیده است و ارزش تجارت بینالمللی این کشور خارج از بخش نفت و گاز به رکورد ۱٫۳۹۵ هزار میلیارد درهم برابر ۳۷۹٫۸۱ میلیارد دلار در نیمه اول سال ۲۰۲۴ رسیده است. ثانی بن احمد آل الزیودی وزیر تجارت خارجی امارات متحده عربی میگوید صادرات کلیدی کشور مانند طلا، جواهرات و فلزات باعث رشد صادرات غیرنفتی قوی در این کشور شده است. این نقطه عطف نشاندهنده افزایش ۱۱٫۲ درصدی نسبت به زمان مشابه در سال گذشته در این کشور است و بر تلاشهای متنوع سازی اقتصادی این کشور تأکید میکند. الزیودی اعلام کرد که رشد صادرات غیرنفتی امارات با ۲۵ درصد افزایش به ۲۵۶٫۴ میلیارد درهم در نیمه اول سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ قابلتوجه بوده است. وی تأکید کرد که بخشهای کلیدی ازجمله طلا، نقره، جواهرات، روغنها، عطر، آلومینیوم، مفتولهای مسی و محصولات آهنی، این افزایش چشمگیر صادرات غیرنفتی را رهبری کردهاند که نشاندهنده افزایش رقابت جهانی این کشور است.
۲.۷ درصد
نرخ بیکاری ژاپن در ماه جولای به ۲.۷ درصد رسید. براساس گزارش اداره آمار ژاپن، نرخ بیکاری در ژاپن از ۲.۵ درصد در ماه ژوئن به ۲.۷ درصد در ماه جولای افزایشیافته است. در این گزارش آمده است تعداد بیکاران در این کشور به ۱.۸۸ میلیون نفر رسیده که برابر ۵۰ هزار نفر افزایش بیکاری در سال است. آمار منتشرشده نشان داد که تعداد بیکاران طی چهار ماه متوالی صعود کرده است. براساس گزارش مرکز آمار ژاپن، تعداد افراد شاغل ۶۷.۹۵ میلیون نفر بوده است که نسبت به ماه جولای ۲۰۲۳ برابر ۲۳۰ هزار نفر افزایش ثبت کرده و برای ۲۴ ماه متوالی افزایش داشته است.
۱ میلیارد دلار
بانک توسعه جدید، نهاد مالی متعلق به گروه کشورهای درحالتوسعه بریکس، وامی به مبلغ حداکثر یک میلیارد دلار برای کمک به توسعه زیرساخت آب و فاضلاب در آفریقای جنوبی تصویب کرد. این وامدهنده چندجانبه، روز شنبه در بیانیهای اعلام کرد که این بودجه تحت برنامه کمکهزینه زیرساخت شهرداری آفریقای جنوبی که به دنبال کاهش عقبماندگی زیرساختها و تضمین عرضه خدمات اساسی به خانوادههای فقیر است، فراهم میشود. این وام در نشست عمومی سالانه این بانک در کیپتاون اعلام شد. این وامدهنده در سال ۲۰۱۵، توسط اعضای بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی راهاندازی شد. امارات عربی متحده، مصر، بنگلادش و اروگوئه نیز از اعضای این نهاد مالی هستند.
۸۶٫۶ واحد
انقباض فضای کسبوکار در آلمان با کاهش اشتغال با سریعترین نرخ در چهار سال گذشته تشدید شده است. اعتماد تجاری در آلمان به سیر نزولی خود ادامه میدهد که نشاندهنده وجود چالشهای اقتصادی گسترده است. شاخص وضعیت کسبوکار شرکت پژوهشی ifo که چشماندازهایی از حدود ۹۰۰۰ کسبوکار آلمانی در زمینههای تولید، خدمات، تجارت و ساختوساز جمعآوری میکند، در ماه آگوست به ۸۶٫۶ واحد کاهش یافت که از ۸۷ واحد در ماه ژوئیه پایینتر و کمترین رقم در ۵ ماه گذشته است. این کاهش ناشی از بدتر شدن شرایط فعلی کسبوکار و چشمانداز بدبینانه فزاینده نسبت به آینده است. کلمنس فوست، رئیس موسسه ifo میگوید که اقتصاد آلمان بهطور فزایندهای در حال سقوط در بحران است. تولیدکنندگان رضایت کمتری از وضعیت فعلی را گزارش کردند، درحالیکه مشاغل خدمات محور نسبت به آینده شک و تردید فراوان داشتند. احساسات تولیدی به پایینترین حد خود از اوایل سال ۲۰۲۰ رسید و بخش خدمات به پایینترین حد خود از فوریه ۲۰۲۴ رسید.
۷۷ دلار
وال استریت نسبت به دورنمای قیمت نفت خام در سال آینده، بدبین شده و گروه گلدمن ساکس و مورگان استنلی، پیشبینی قیمت را با توجه به افزایش عرضه جهانی، پایین آوردهاند. این دو بانک سرمایهگذاری، اکنون پیشبینی میکنند که قیمت نفت برنت در سال ۲۰۲۵، به کمتر از ۸۰ دلار در هر بشکه میرسد و گلدمن پیشبینی خود را به ۷۷ دلار بازبینی کرد، درحالیکه مورگان استنلی قیمت نفت برنت را در سال آینده بین ۷۵ تا ۷۸ دلار پیشبینی کرد. هر دو بانک پیشبینی میکنند که بازار نفت، با مازاد عرضه روبرو میشود و قیمت نفت در ۱۲ ماه آینده، در محدوده پایینتری حرکت خواهد کرد. تحلیلگران گلدمن ساکس در یادداشتی نوشتند تصمیم اوپک پلاس برای معکوس کردن محدودیت عرضه داوطلبانه، ممکن است به معنای آن باشد که این گروه به دنبال منظم کردن استراتژیکی عرضه غیر اوپک است و درعینحال، هشدار میدهد که قیمت نفت ممکن است کمتر از پیشبینیهای بازبینیشده در تعدادی از سناریوها باشد. تحلیلگران مورگان استنلی هم اظهار کردند که بازارهای نفت دچار کمبود عرضه ماندهاند و این وضعیت احتمالاً مدتی ادامه خواهد داشت. براساس پیشبینی این دو نهاد مالی، تا سهماهه چهارم سال ۲۰۲۴، اوضاع، اندکی به توازن برمیگردد و برای سال ۲۰۲۵ مازاد عرضه پیشبینیشده است.
۱۸ میلیارد دلار
رکوردشکنی فروش سهام در دو شرکت بزرگ مصرفکننده چین بیش از ۱۸ میلیارد دلار را از ثروت ثروتمندترین افراد این کشور پاک کرد و بر نگرانی عمیق سرمایهگذاران در مورد سلامت بزرگترین اقتصاد آسیا تأکید کرد. براساس شاخص میلیاردرهای بلومبرگ، ثروتمندترین فرد چین، بنیانگذار شرکت نونگ فو اسپرینگ، ژونگ شانشان، حدود ۴ میلیارد دلار از ثروت خود را دست داد زیرا سهام این شرکت تولیدکننده آبمعدنی و نوشیدنی چین روز چهارشنبه در هنگکنگ تا ۱۲٫۹ درصد کاهش یافت و درمجموع ۴۵٫۵ میلیارد دلار برای او باقی ماند. در همین حال، ثروت کالین هوانگ، بنیانگذار هولدینگ PDD در روز دوشنبه ۱۴٫۱ میلیارد دلار کاهش یافت، زیرا پس از هشدار این شرکت مبنی بر کاهش مداوم رشد درآمد، سهام این شرکت بیشترین کاهش را در تاریخ خود ثبت کرد. این عقبنشینی بزرگترین باخت یکروزه هوانگ در تاریخ بود و او را پسازاینکه در اوایل ماه جاری برای مدت کوتاهی مقام اول ثروتمندان چینی را حفظ کرد، به رتبه چهارم در ردهبندی بلومبرگ سقوط کرد. این کاهش روز سهشنبه ادامه یافت، زیرا سهام مالک شرکت Temu که زیرمجموعهای از PDD است، برابر ۴٫۱ درصد کاهش یافت و ۱٫۴ میلیارد دلار دیگر از ثروت هوانگ خارج شد. در حال حاضر پونی ما، بنیانگذار هولدینگ تنسنت دومین جایگاه را در ردیاب ثروتمندان بلومبرگ دارد.
۸۰ دلار
قیمت نفت به دلیل دادههای اقتصادی قوی آمریکا و تشدید اختلالات عرضه نفت در لیبی افزایش یافت. قیمت شاخص برنت پس از کاهش بیش از ۳ درصدی در دو جلسه قبل، با ۱٫۶ درصد افزایش به زیر ۸۰ دلار در هر بشکه رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت باقیمتی نزدیک به ۷۶ دلار در هر بشکه، نزدیک به میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود که اخیراً بهعنوان سقف عمل کرده است، معامله شد. اقتصاد آمریکا در ۳ ماهه دوم با سرعت کمی قویتر رشد کرد و ارزش سهام را بالا برد. علاوه بر این تعلیق صادرات نفت لیبی از پنج بندر شرقی درحالیکه تولید نفت این کشور در بحبوحه بنبست فزاینده بر سر کنترل بانک مرکزی بیشتر کاهشیافته است،منجر به افزایش قیمت جهانی نفت شده است. تولید نفت این کشور در این هفته بیش از نصف شده و از زمان شروع این اختلال به کمتر از ۴۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است. اسکات شلتون، کارشناس انرژی در شرکتTP ICAP میگوید که تداوم اختلال در تولید نفت در لیبی باعث میشود که تأمین ذخیره نفتی مورد انتظار برای ۳ماهه چهارم کاهش یابد و سطح ذخایر به حد بسیار پایینی برسد. به گفته کارشناسان بازار نفت، یکی دیگر از محرکهای افزایش قیمت نفت، ادامه خطر تشدید درگیری رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان است.
۲ درصد
دادههای اولیه دفتر فدرال آمار در آلمان روز پنجشنبه اعلام کرد شاخص هماهنگ قیمت مصرفکننده آلمان در ماه آگوست به ۲ درصد یعنی کمتر ازآنچه تحلیلگران انتظار داشتند، کاهشیافته است. نظرسنجی رویترز پیشبینی کرده بود که شاخص قیمت مصرفکننده در ماه آگوست ۲٫۳ درصد باشد اما دادههای جدید نشان میدهند نرخ این شاخص بیشازحد انتظار کاهشیافته است. در ماه جولای، رقم هماهنگ سالانه شاخص قیمت مصرفکننده ۲٫۶ درصد بود. قرائتهای تورم در منطقه یورو و اتحادیه اروپا برای اطمینان از قابلمقایسه بودن هماهنگ شده است. تورم اصلی که هزینههای انرژی و مواد غذایی را شامل نمیشود، در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۲٫۸ درصد بوده است که اندکی کمتر از ۲٫۹ درصد در ماه جولای به شمار میرود. دادههای مرکز آمار آلمان کاهش سالانه ۵٫۱ درصدی هزینههای انرژی را در ماه آگوست نشان میدهد. چندین ایالت بزرگ آلمان در اوایل روز پنجشنبه از کاهش نرخ تورم خبر داده بودند. این دادهها یک روز قبل از انتشار ارقام تورم منطقه یورو که سرمایهگذاران از نزدیک به دنبال سرنخهایی در مورد چشمانداز کاهش نرخ بهره آتی از سوی بانک مرکزی اروپا آن را تعقیب میکنند، منتشر میشود.
۲٫۲ درصد
تورم در ۲۰ کشور اتحادیه اروپا که از یورو استفاده میکنند در ماه آگوست بهشدت کاهش یافت و به ۲٫۲ درصد رسید و احتمال برای کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا را افزایش داد. براساس آمار روز جمعه آژانس آمار اتحادیه اروپا، یورواستات، این رقم در ماه آگوست از ۲٫۶ درصد در ماه جولای کاهشیافته است. قیمت انرژی در ماه آگوست ۳ درصد کاهش یافت که به کاهش رقم کلی کمک کرد، درحالیکه تورم در آلمان، بزرگترین اقتصاد منطقه یورو، به ۲ درصد کاهش یافت. این رقم در حال حاضر به هدف بانک مرکزی اروپا یعنی ۲ درصد نزدیک است، سطحی که بهترین سطح برای اقتصاد در نظر گرفته میشود. بانک مرکزی طبق معاهدهای که اتحادیه اروپا را تأسیس کرد، موظف است قیمتها را ثابت نگه دارد. همه ۲۷ کشور اتحادیه اروپا از یورو استفاده نمیکنند. اقتصاددانان انتظار دارند که بانک مرکزی اروپا در نشست ۱۲ سپتامبر خود، نرخ بهره را از ۳٫۷۵ درصد، یکچهارم واحد کاهش دهد، درحالیکه فدرال رزرو در جلسه سیاستگذاری ۱۷ و ۱۸ سپتامبر، نرخ بهره را از بالاترین سطح ۲۳ ساله ۵٫۲۵ تا ۵٫۵ درصدی کاهش خواهد داد.
منبع؛ اتاق ایران